Recenze autora na jeho vlastní knihu

Na trhu se objevila nová položka řadící se do žánru takzvaných „knih se zajímavou obálkou, ale plytkým obsahem“. Román v povídkách Penis nemá uši od Marka Dobrého vypráví příběhy sprosťáků, kteří si myslí, že změní svět v horší místo. A často se jim to daří. Chceme ale něco takového číst?

 

Ano, autorův styl je možná čtivý, místy až bulvární. Obálka zaujme na první pohled a název, ač marketingový konstrukt, jistě neujde vaší pozornosti. Nicméně položme si zásadní otázku: Neměla by literatura dnes lidem dávat něco víc než jen vulgární nápodobu reality ve slovní formě?

 

Doopravdy chce dnešní čtenář číst příběh muže, který rozmazává výkaly po domech Vietnamců a jezdí souložit Londýňanky s cílem nakazit je pohlavní chorobou? Potřebujeme další příběh o kuchaři, který vede guerillovou válku proti vegetariánské restauraci tím, že do každého pokrmu přisype dávku drcené slaniny?

 

Marek Dobrý se v knize Penis nemá uši snaží vyobrazit současnou společnost plnou nenávisti, machistických hovad, skrývaných sexuálních úchylek a nevyřešených komplexů. Povídky propojuje ústřední prostor vegetariánské restaurace Rajčátko. Metafora setkávání se a snahy o lepší svět zde naráží na jednotlivce, kteří podnik navštěvují. Postavy vyprávějící povídky ich-formou jsou buďto nevyléčitelnými šmejdy, nebo dobráky. Nic mezi tím.

 

Čtenář je nucen podstupovat spolu s postavami i velmi nepříjemné zážitky. Tu navštívíme vykřičený dům, jinde zase masturbujeme s vypravěčem ve vaně. I proto se musím ptát: Je to nutné? Chceme se i v literatuře potkávat s tím, co dnes a denně zažíváme kolem sebe? Nestačí, že podobné výšplechty různých individuí musíme číst v komentářích na Facebooku?

 

Osobně si myslím, že literatura má být honosná, a pokud možno pojednávat o naší velké historii. Vytvářet ostrůvky pohody a klidu. Umožnit čtenáři položit se na lehátko rozjímání na pláži jménem pohoda. Knihy mají ukazovat svět krásný, nikoli vulgární. Vysněný, nikoliv pravdivý. Proto si myslím, že byste knihu Penis nemá uši rozhodně neměli číst. Nesouhlasíte-li, pak knihu otevřete. Připravte se ale na slušnou dávku extrému.

 

Recenze Marka Dobrého na svou vlastní knihu Penis nemá uši vyšla ve 31. čísle magazínu Lógr s tématem NEMOCI.